//Simple is better

Bonjour!
Hey ! Welcome To My Paradise!


orang sedang golek2 dekat sni



Welcome to my . You've stuck in my unprivate diary. Be nice here

Status : Dia , Dia dan Dia


Tagboard
Footprints here!


Love Them



Credits

Basecode: Nadya.
Full edit: SitiSyuhadah
Re-Edit by: Fatin

Tips Belajar Last Minute
Photobucket

hari ni hari first TRIAL..fuhh..soalan..blh tahan jga la kan..kalau tak baca buku mmg tak blh jawab la..fuhh stres..lpas bt karangan stres td..harini exam PENGAJIAN AM n BAHASA MELAYU
esok lagi la..susa..
SEJARAH n PENGAJIAN PERNIAGAAN..
so xmau buang msa byk2..nak stdy SEjarah lak..dhla lemah sejarah ni..
apa2 pon ni ada sikit Tips yg fatin na kongsi ngn kome semua



1.Tumpukan perhatian semasa di dalam kelas .
-Korang kena bagi tumpuan yang secukupnya semasa di dalam kelas . sila jangan bergurau senda dengan kawan korang di dalam kelas kalau ujian dah makin hampir . tumpuan di dalam kelas dapat membantu kita untuk menjawab ujian .

2. Jangan baca buku nota yang tebal-tebal .
-Cukuplah sekadar baca nota nota kecil dan isi isi penting sahaja . tak perlu lah baca buku setebal buku teks KH . Itu cuma akan membuang masa korang sebab banyak lagi yang korang perlu baca .

3. Beri tumpuan yang lebih kepada bab yang lebih penting .
-Jangan bagi tumpuan yang lebih kepada bab bab yang kurang penting . Sekadar baca 3 hingga 5 isi , itu sudah memadai . Perbanyakkan membuat soalan tahun tahun lepas supaya kita tahu soalan yang mana sering keluar . Itu akan membuatkan kita lebih bersedia .

4. Sekat hiburan .
-Jangan terlalu leka dengan hiburan sebelum korang selesai menjawab kesemua ujian . Ini akan menyebabkan korang leka dan mengabaikan buku yang patut di baca . Lepas habis ujian , korang nak buat apa , buat lah . takde sapa larang .



Haa , lagi satu . kalau korang rasa tak bersemangat , cepat cepat bayangkan muka ayah ngan mak korang . ini boleh membuatkan kita lebih bersemangat . solat jangan tinggal pula yerr .

1) pastikan cukup tidur sebelum exam walo bagaimana last minit sekali pun.
2) setiap kali study, make sure study dalam setiap selang masa 15min, atau 20min, atau 30min ada rehat 5min. terpulang pada individu. masa rehat jangan buat aktiviti yang guna otak sangat. buat lah apa-apa macam minum ke, tidur ke, exercise ke, siram pokok bunga ke.
3) setiap kali habis satu bab revise sekali lagi sebelum mula bab baru.
4) kalau dah tak cukup masa sangat-sangat itu, study soalan ramalan saja
5) buat past time question memang satu cara berkesan untuk jawab soalan exam (ni untuk budak-budak university saja lah)
6) masa study jangan pasang musik. al-quran paling best.
7) make sure jangan skip makan